Hotel Kolping, pilon al Educatiei Profesionale Duale in Romania

In ultimii ani ne confruntam cu o acuta lipsa de meseriasi, cauzata de desfiintarea in 2009 a scolilor profesionale..Avem pe piata muncii ospatari, bucatari, cameriste, cu Licenta in Managementul Afacerilor,

Am inceput acum 2 ani o colaborare cu Colegiul Tehnic”Maria Baiulescu”, preluand 25 de elevi ai scolii profesionale de ospatari – bucatari sa faca practica in hotelul nostru, dupa modelul  german al Firmelor de Exercitiu.

Incepand din acest an, odata cu aprobarea cadrului legislativ pentru Invatamant Profesional Dual, ne-am implicat in crestera numarului de locuri de scolarizare in cadrul Colegiului.Pe langa partenerul initial, Kronwell Hotel Brasov, ni s-au alaturat alti 13 actori economici , jucatori de top ai industriei turismului din Brasov, si Primaria Municipiului Brasov.

Am obtinut infiintarea a 4 clase , 3 calificari, ospatari, butacari, lucratori hotelieri, in total 120 de locuri pentru Scoala Profesionala Duala.

Am reinventat roata.Dar am reinventat-o pornind de la nevoile actuale ale societatii, venind sa satisfacem nevoile a doua segmente importante:

-venim in intampinarea elevilor , care in ultimii ani au fost canalizati pe filiera Invatamant liceal si apoi Universitar, obtinand diplome, dar nu si competente.In acest fel, imbinam obtinerea unei diplome de calificare cu insusirea de competente reale in cadrul sutelor de ore de practica desfasurate la partenerii de practica;

-in al doile-a rand, prin pregatirea acestor elevi, asiguram personal calificat, specialisti in domeniilor lor, care in 2 ani se vor regasi pe piata muncii.Mai mult, nu ne mai putem plange de nivelul de instruire al personalului, deoarece este ceva ce ne asumam noi.Ne pregatim viitorii colegi.

Toate acestea s-au reunit sub forma unui concept educational nou,

 Prima Scoala Duala de Ospitalitate din Romania, Cool Academy.

Care sunt cateva dintre avantajele acestei scoli?

  • Realizarea pregatirii practice in unitati de renume, alaturi de nume importante din industria hoteliera;
  • Invatarea unei meserii in conditii reale,, avand contact direct cu clientii si echipa de angajati;
  • Acomodarea inca din timpul scolii cu statultul de angajat si normele organizationale;
  • Primirea unei burse in valoare de 400 lei(200lei de la stat, 200 de la unitatea de practica).

Lansarea acestui concept a avut loc la Targul Ofertei Educationale 6-7.05.2017, in cadrul standului Colegiului Tehnic “Maria Baiulescu”. Nume de top din gastronomie ni s-au alaturat pentru a vorbi elevilor despre beneficiile cunoasterii unei meserii.I-am avut alaturi in cele doua zile pe Chef Cezar Munteanu si pe Chef Liviu Preda.

Elevii practicanti au fost si ei alaturi de noi, povestind din experienta lor,  absolventilor de clasa a VIII-a, despre ce inseamna scoala profesionala , cum este sa inveti meseria alaturi de profesionisti in domeniu.